7 facts du skal vide når du skal være selvstændig

Hvis du skal til at være selvstændig eller måske er i den tidlige fase, så læs med her.

  1. Vær indforstået med forpligtelsen der medfølger og de udfordringer du kan møde på vejen

Du skal være klart indforstået med den forpligtelse du går med til. I mange tilfælde er der ikke nogen vej tilbage, så snart du er gået i gang. Man kan selvfølgelig altid bakke ud, men du forpligter dig til hele processen der følger med og de udfordringer der opstår undervejs. Du skal gøre dig mentalt klar på det hele inden du går seriøst i gang, da du ellers vil blive væltet omkuld af det ansvar og de udfordringer du møder.

  1. Find din motivation

Din indre motivation er en af de vigtigste egenskaber du skal have som selvstændig, da det er motivationen der kommer til at drive dig til at blive bedre og udvikle din virksomhed. Du vil højst sandsynlig imødekomme hårde tider, og her er det vigtigt at din motivation kan skære igennem og holde dig oppe trods udfordringerne. I sidste ende er det faktisk motivation der betyder alt – hvorfor gør du det du gør? Hvad holder dig i gang? Og hvad skal der til for at du ikke mister motivationen? Det sker oftere end man skulle tro, at selvstændige ender med at lukke eller sælge deres virksomhed, da de mister motivationen for det, og ikke kan finde en grund til at forsætte det.

  1. Hav fokus på at skabe et godt produkt, men brug ikke for længe på det

Hvis din virksomhed eller idé er et produkt (eller service), så er det vigtigt ikke at bruge alt for lang tid på selve produktet, da man altid vil kunne finde noget at gøre bedre. Især hvis du er meget perfektionistisk, så vil du aldrig komme i gang. Dette er et stort problem for mange iværksættere, og det vigtigste er bare at tage første skridt, for lige så snart du er ude på markedet, så vil du kunne få en følelse af hvordan det rigtig er. Du kan prøve at sammenligne det med den matematik du havde i folkeskolen. Det gav god mening i skolen, men i virkeligheden vil du ikke kunne bruge alt det du har lært, da meget af det er teoretisk. Du vil også opleve udviklingsproces gennem samtaler og feedback, som du ellers ikke ville have fået.

  1. Få styr på regnskab eller find en bogholder

Regnskab er et vigtigt emne, som mange glemmer i starten. I Danmark har vi rigtig mange skatteregler og bogføringsforpligtelser, som godt kan virke overvældende i starten. Hvis du har evnerne og tiden til det, så kan du begynde at få styr på dit regnskab og evt. lære at bruge et regnskabsprogram. Hvis ikke, så bør du begynde at interesse dig for en bogholder eller revisor. Bogholdere er oftest billigere, og du vil helt sikkert kunne finde en der passer til dit budget.

  1. Kaffe, kaffe, kaffe…

Du skal være forberedt på nogle lange dage og aftener, og derfor kan det være en god idé med noget kaffe noget af tiden. Det betyder ikke at du skal overdrive og kun leve af kaffe, men det kan hjælpe dig de dage, hvor du har brug for en smule ekstra energi. Du kan derfor roligt investere i en god kaffemaskine og noget godt kaffe f.eks. fra Østerlandsk Thehus.

  1. Få skrevet en god forretningsplan og øv dig på en elevatortale

Man ved aldrig hvornår man får brug for en elevatortale, eller du kommer i snak med en investor der gerne vil se din forretningsplan. Derfor er det en god idé at have begge ting klar. En god forretningsplan kan du også selv bruge til at få godt styr på alle kroge af din forretning. Man kan nemt komme på afveje, hvis man ikke har noget at tage afsæt i.

  1. Sæt dig ind i salg og markedsføring

Lær hvordan du sælger dit produkt og læs op på markedsføring, eller ansæt nogen til at gøre det for dig. Nu om dage er disse to punkter nogle af de vigtigste med hensyn til at komme ud til kunderne. Hvis dette ikke er udført godt nok, så kan det være svært at få kunder interesseret i dit produkt.

 

Afsluttende tip! Find ud af hvad du selv kan lære, og outsource alt det andet. Hvis du ikke har mange penge, så prøv at lære så meget som muligt, men hvis du har en smule, så vær smart omkring det. Nogle gange kan et marketingsbureau gøre mere for en krone end du selv ville kunne.