Lær iværksætteri med insekter

I Danmark er der en forholdsvis stor procentdel af unge, der drømmer om en karriere som selvstændig. Det er flot, og det lover godt for fremtiden. Men desværre bliver det ved drømmen for langt de fleste. Mange unge bliver simpelthen ikke klædt på til livet som erhvervsdrivende

Denne artikel advokerer bestemt ikke for at pace børn og unge – det fører sjældent noget godt med sig. Men hvis et ungt menneske selv udviser ønske om at tjene penge og komme frem i verden, er der al mulig grund til at bakke op. Det er netop disse tidlige erfaringer, der kan gøre en forskel senere hen, når det virkelig gælder.

Plæneklippere og bilvaskere

Det være svært at få fodfæste som ung selvstændig. Der er ikke mange penge i en limonade-bod eller salg af det gamle legetøj, og hele gaden har sikkert allerede hjælp til plæneklipning og bilvask. Og hvad gør man så?

Det gælder om at tænke ud af boksen, og et godt sted at hente inspiration er USA. Her er det i langt højere grad en del af kulturen, at unge skaber sig en indtægt. En af de mere kuriøse forretningsmodeller over there er opdræt af insekter – og det kan sagtens kopieres herhjemme i lille Danmark

Ganske vidst er Danmark et lille land, men der er så til gengæld heller ikke mange, der har fået øje på opdræt af insekter. Og der kan faktisk være penge i skidtet.

Hvem vil købe insekterne?

Insekter bruges som foder til mange dyr – f.eks. til primater og mange mindre pattedyr. Nu er det ikke sikkert, at du lige har kontakter til en dyrepark, som vil kunne aftage insekterne, men der er også masser af private købere derude.

Det kan være hobbyfolk med insektædende fisk og fugle, eller ejere af mere eksotiske dyr som firben og andre øgler. Måske kender du allerede nogen, og ellers er det gratis at annoncere på DBA, Gul&Gratis osv.

Ofte kan man også få lov til at hænge opslag op hos købmanden og andre steder.

Hvordan kommer man i gang?

Først og fremmest gælder det om at sætte sig ind i emnet. Der er masser af læsestof på nettet (dog mest på engelsk), men der er en del gode guides at finde på https://insektorama.dk/. Her kan man i øvrigt også købe nogle startkulturer af den insektart, der skal opdrættes.

Man kan sagtens opdrætte flere forskellige arter, men måske er det bedst at starte med en enkelt og få helt styr på den, før forretningen ekspanderes alt for meget.

Insekt-opdræt kræver tålmodighed

Hele fortjenesten ligger i at de hjemkøbte insekter bliver til flere, så man er nødt til at væbne sig med lidt tålmodighed. Insekterne skal have unger, og ungerne skal have flere unger.

Væksten er eksponentiel, så jo længere tid man kan vente med at begynde at sælge ud – desto større produktion kan man få bygget op. Ventetiden kan så passende bruges på at opsøge mulige købere og indsamle mere viden på området.