Sådan kan dit arbejdsmiljø påvirke dig, når du skal arbejde hjemme

Flere og flere er begyndt at arbejde hjemme, og det betyder at flere og flere menneskers hjemmemiljø ramler sammen med deres arbejdsmiljø. Det kan have en stor effekt på dig, så det gælder om at finde den rigtige balance. Hvordan adskiller du dit arbejdsmiljø og dit hjemmemiljø?

At arbejde hjemme

Det er ikke altid lige nemt at arbejde hjemme. Normalt er ens arbejde og ens hjem fysisk skilt ad, og det eneste arbejde, der tager med dig hjem, er specielle ekstraopgaver eller blot tanker om arbejde. Er hele arbejdsdagen derimod kommet med indenfor, bliver det en helt anden sag. Hvordan skal man forholde sig til at arbejde der, hvor man normalt slapper af? Det kan blive en kludret sag.

Din hjernes associationer

Hvorfor kan det føles så forvirrende at arbejde hjemme? Det handler om din hjernes konnotationer til dit hjem. Hjernen forbinder forskellige steder med hvilke aktiviteter, du udfører der. Sengen er til søvn, sofaen er til afslapning, køkkenet er til madlavning, og arbejdspladsen er til arbejde. Begynder du på at lave forskellige ting det samme sted, kan der kommer rod i systemet, fordi hjernen ikke ved, hvad den skal gøre. Det er for eksempel hvis du arbejder det samme sted, som du slapper af og ser TV. Din hjerne vil måske tro, at den skal slappe af der, så du ikke kan koncentrere dig, eller tro, at den skal arbejde, så du ikke vil kunne slappe af.

Dine forventninger

Løsningen ligger i at adskille det igen. Enten kan du indrette dit eget hjemmekontor, eller også bestemme dig for en bestemt plads, hvor du kun arbejder fremover. Det kan være, at du har en stol ved spisebordet, du faktisk aldrig sidder og spiser i; så kan det gøre en forskel, hvis du bestemmer dig for at det skal være din arbejdsstol. Det skal jo stadig være et behageligt miljø at være i, og du kan læse alt om det her med hjemmet på internettet, der også kan hjælpe dig til bedre at kunne arbejde hjemme.

Skab et sundt arbejdsmiljø til dig selv

Et hjemmekontor er et hjemmekontor, uanset om det er et separat rum, et bord i hjørnet af stuen, eller en enkelt siddeplads ved spisebordet. Det er vigtigt, at du skiller arbejde og hjem, så meget som muligt, da du ellers kan komme til at føle dig stresset. Det er ikke altid nemt at arbejde hjemme, men det er heller ikke umuligt.