Tre trin til at blive økonomisk uafhængig

Den hedonistiske trædemølle. Puha, det lyder nærmest ondt, men det er blot et fancy ord for det berømte hamsterhjul, hvor man arbejder 8-16 i hverdagene, og hele ens liv handler om at arbejde, så man kan have det sjovt i weekenderne og ferierne. Rigtig mange drømmer om at bryde denne cirkel, og blive økonomisk uafhængig. Det er faktisk blevet så populært, at der er opstået en bevægelse omkring det – FIRE. Det står for Financial Independent Retire Early. Den handler om at blive økonomisk uafhængig, så du kan trække dig tilbage og gå på pension når du ønsker det, men hvordan opnår man det?

Spar op

Det første trin er at spare op. Hvis du skal have dine penge til at arbejde for dig, skal du først og fremmest have nogle overskydende midler, som du kan sætte i aktiver. For at spare op, har du to værktøjer: du kan sænke dit forbrug og du kan tjene flere penge. De fleste har allerede forsøgt at maksimere deres løn, så ved at sænke dit forbrug, kan du højest sandsynligt hente flest penge til din opsparing.

Invester dine midler

Det næste trin er, at dine penge skal arbejde for dig. Her er det oplagt at investere i aktier, da de ikke kræver samme kapital som ejendomme. Det vigtigt at læse omkring finansielle markeder, heldigvis findes der en masse gratis vidensdeling. Eksempelvis hos Aktieskolen, hvor de har analyser og guides til at købe aktier, som Sundial Growers Aktie. Der følger dog en risiko ved at investere i de finansielle markeder, så det er vigtigt ikke at investere mere end man kan tåle at tabe. Der findes dog forskellige måder hvorpå du kan sænke din risiko, men helt risikofrit bliver det aldrig. Ved at investere i enkeltaktier, som “kun” dækker en virksomhed, løber du en større risiko end at investere i fonde eller ETF’er, men til gengæld kan der også være flere penge at tjene, hvis du ikke er bange for at lægge alle dine æg i en kurv.

 

Fonde og ETF’er er puljer af enkelte aktier, så du får en automatisk risikospredning. De har ofte en speciel vinkel eller tema, som kan være alt fra grøn omstilling og digitalisering til C25 og verdensmarkedet. Køber eksempelvis ind i en ETF der følger verdensmarkedet, kommer du til at eje en lille andel af flere hundrede aktier, som alt i alt udgør et repræsentativt udvalg af verdens samlede aktiemarkedet og vækst. De er ofte meget populære for nye investorer, der ikke ønsker at bruge al deres tid på at læse regnskab og rapporter.

Lad renters rente gøre sin ting

De sidste trin er tålmodighed. Har du eksempelvis frigjort ti tusinde kr. måned, som du så investerer i en ETF der følger verdensmarkedet, så siger man du burde stige med 6-8% om året. Det svinger dog en del, men som tommelfingerregel plejer man sige det. Herefter skal verdens syvende vidunder, som Einstein kaldte renters rente, gøre sin ting, da dine penge vil vokse eksponentielt.