Vælg en fremtidssikker uddannelse

Vores verden ændrer sig hurtigere end vi selv kan følge med. Der skabes nye teknologier og dermed også nye jobs hver eneste dag.

Er man et ungt menneske i dag, skal man gøre sig nøje overvejelser omkring hvilke retning man skal gå i rent jobmæssigt i den kommende fremtid.

Farfar mener at man skal sikre på noget sikkert, såsom advokat, revisor eller læge – eller måske byggebranchen. Det var dét man satsede på dengang farfar var dreng.

Mor mener at man skal få sig et sikkert job i dagligvarebranchen, for alle skal jo fortsat købe ind. Eller måske i plejesektoren, hvor man kan tage sig af vores ældre, som der også bliver flere og flere af.

Men realiteten er blot at der bliver færre og færre jobs i de brancher som vores forældre og bedsteforældre mener er sikre. Teknologibranchen buldrer løs og snart er både advokaten, revisoren og sosu-assistentens arbejde i nogen grad erstattet af robotter og kunstig intelligens, der kan overtage hele eller dele af vedkommendes arbejde.

Vi skal selvfølgelig slå fast, at robotterne ikke kommer til at overtage alt vores gode arbejde. Men vi skal vænne os til at lave et andet arbejde. Måske er dine børns job slet ikke skabt endnu – måske bliver det skabt i morgen?

Danmark har i mange år siddet ret tungt på udviklingen af nye robotter og det skal vi fortsætte med. Der bliver i den grad for folk i robotbranchen, som kan udvikle, designe, markedsføre, sælge og vedligeholde robotterne.

Hvem skal man ringe til, når man gerne vil have udviklet en robot til sig virksomhed? Og hvor skal man ringe hen, hvis energikæden på robotten lige pludselig knækker og maskinen stopper?

Der vil altid være brug for dygtige mennesker, som kan hjælpe med at robotterne yder det optimale. Men det er også disse folk, der kommer til at ’tage jobbet’ fra mange af de klassiske fag vi i dag kender.

Selvscanning i supermarkedet er allerede en realitet.
Bogføring af bilag via kunstig intelligens er en realitet.
Personlig pleje udført af en robot i plejesektoren er en realitet.

Den nye teknologi er her allerede og det er blot et spørgsmål om man vil være med i det team, der sætter dagsordenen for den verden vi kigger ind i – eller om man vil være en af dem, der skal bruge de maskiner der bliver udviklet.

Én ting er sikkert: dit fremtidige job kommer til at være afhængig af en robot. Om den så erstatter dit arbejde helt eller om den hjælper dig med at udføre dine opgaver, er så op til den branche du vælger. Men fortvivl ikke – for der vil altid være brug for rigtige mennesker. Så der er også et job til dig.